Economie

Avertisment dat de FMI întregii lumi

Fondul Monetar de Investiții (FMI) a dat un avertisment economic dur pentru întreaga lume. Aceștia spun că economia mondială este extrem de vulnerabilă la șocuri negative și cere țărilor din G20 să pună la punct programe de stimulare coordonate pentru a evita oprirea economiei mondiale, informează Reuters.

FMI susține că ritmul de creștere al economiei mondiale ar putea fi pus în pericol de turbulențele de pe piețele financiare, scăderea prețului petrolului și conflictele geopolitice.  

„O revizuire a perspectivelor economiei mondiale este posibilă”, avertizează FMI, la doar șase săptămâni după ce preconiză că economia mondială va urca cu 3,4% în acest an și cu 3,6% anul viitor, cu 0,2 puncte procentuale mai puțin decât estima în octombrie 2015.  

În acest context, FMI a apreciat că, cele mai mari 20 de economii ale lumii trebuie să continue strategiile de creștere pe care le-au prezentat deja, însă, în același timp, ar trebui să pună la punct măsuri suplimentare care să poată fi implementate rapid în cazul în care creșterea continuă să încetinească.  

„În prezent, țările G20 trebuie să facă planuri cu privire la modul în care pot susține în mod coordonat cererea prin utilizarea spațiului fiscal disponibil pentru a crește investițiile publice”, se arată în raportul FMI.

FMI cere economiilor avansate să se bazeze mai puțin pe politica monetară și mai mult pe cea fiscală pentru a sprijini creșterea economică.  

În ceea ce privește economiile emergente, FMI apreciază că acestea ar trebui să adopte cursuri de schimb valutar flexibile și să utilizeze intervențiile pe piața valutară doar ca măsuri temporare.  

G20, grupul țărilor bogate și al principalelor economii emergente, regrupează state care generează 85% din activitatea economică a lumii și aproape două treimi din populația planetei: Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franța, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA, Turcia și statele UE.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button