Justiție

De ce nu are loc confiscarea averilor marilor corupți?

Republica România a asistat neputincioasă timp de 25 de ani la o dezvoltare a corupției și a mafiei la cel mai înalt nivel. 

Țara noastră are o cangrenă socială, o problemă extrem de gravă cu corupția, iar aceasta a infestat toate păturile sociale, de la politicieni, magistrați, mari oameni de afaceri, până la cetățeanul de rând care este nevoit să dea o mită pentru anumite servicii sau un loc de muncă mai bun.

Problema corupției are rădăcini adânci în România, de la Unirea Principatelor lui Cuza, tranzitarea perioadei interbelice și anii 80′ din epoca Ceaușescu, când omul de rând a fost obișnuit cu furtul de la locul de muncă, mita, ‘șmenul’, totul pentru a se păstra orânduirea socialistă și calculele regimului dictatorial.

Fenomenul corupției propagat asupra generației anilor 80′ a dus la o continuitate a acestuia și după căderea regimului, iar dezordinea politică din anii 90′ au dus la o amplificarea a acestuia până la extrem. În 2015 România arată ca Italia anilor 90′, avem parte de acel hop când ne confruntăm cu realitatea, acum observăm amplitudinea acestui fenomen numit corupție.

 Lupta cu corupția

Primii pași pentru combaterea corupției sunt asigurați de Direcția Națională Anticorupție, condusă de Laura Codruța Kovesi. Divizia de elită a procurorilor anticorupție a detonat cele mai spectaculoase dosare de corupție, tărăgănate pe parcursul tranziției postdecembriste. 

Anchetatorii ne prezintă problema endemică a corupției în detaliu. În România corupția și cei mai mari corupți sălășluiesc chiar în Casa lui Nicolae Ceaușescu, Palatul Parlamentului. Politicenii români și-au găsit o ascunzătoare în Casa Poporului, fiind protejați de imunitate parlamentară. Aleșii au căutat în ultimii 25 de ani să își creeze legi care îi pot proteja de pușcărie și brațul lung al legii. 

nastase

În ultimii ani am asistat la condamnări celebre, Adrian Năstase (fost premier PSD, dosarele Zambaccian și Trofeul calității), Dan Voiculescu (senator PC, mogul media, dosarul ICA), Gigi Becali (deputat PNL, dosarul Transferurilor, dosar retrocedări MAPN), George Copos (fost vicepremier al României PC, dosarul Transferurilor, dosarul Loteria – Ana Electronic), Relu Fenechiu (deputat PNL, dosarul Transformatorul), Zsolt Nagy ministru al Telecomunicațiilor și Codruț Sereș ministru al Economiei (dosarul  „Hidroelectrica”, spionaj pentru cetățeni străini), Ioan Niculae(mită pentru PSD) și lista poate continua. 

În ultimele șase luni divizia anticorupție a ‘aruncat în aer’ efectiv clasa politică  prin scoaterea din sertare a dosarelor Microsoft, ANRP- BICA, retrocedări ilegale – Hrebenciuc, Gala Bute – Elena Udrea, celebrul dosar de subminare a economiei naționale al gazelor ieftine pentru omul de afaceri, Ioan Niculae, dar și dosarul Turceni-Rovinari al premierului Victor Ponta și al senatorului Dan Șova.

Un alt caz celebru de corupție este dosarul baronului PSD Adrian Duicu, președintele CJ Mehedinți, care făcea trafic de influență chiar în biroul de la Palatul Victoria al premierului Ponta, conform procurorilor DNA. Deci nu există o excepție de la regulă, corupția merge până la cei mai înalți demnitari ai statului român.

voiculescu

România a oferit un caz unic în Europa, șefa diviziei Antimafia Alina Bica, s-a îndeletnicit cu diverse acte de corupție atât înainte de dobândirea acestei funcții cât și în perioada cât a condus  DIICOT. Procurorii anticorupție o acuză de diverse fapte de corupție în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri de la ANRP și, intervenția în dosare pentru a bloca anchetarea și judecarea unor oameni de afaceri cum ar fi Ovidiu Tender(dosarul Rafo-Carom) și Ioan Niculae (dosarul gazelor ieftine).

Dosarul ‘gazelor ieftine’ a făcut o primă ‘victimă’ în persoana fostului ministru al Economie, Adriean Videanu (PDL). Adriean Videanu a intervenit pe lângă șefa antimafia Alina Bica, care a dispus ridicarea ilegală a unui sechestru pe acțiunile unei firme deținute de acesta. În acest dosar vorbim de un prejudiciu de 11 milioane de euro.

ponta

Confiscarea Averilor

Marea problemă a României este recuperarea banilor delapidați de la bugetul de stat și de la simplul cetățean plătitor de  taxe. România are o problemă legislativă privind confiscarea averilor marilor corupți condamnați de instanțe. Magistrații nu pot cere o confiscare extinsă a averilor, fapt ce îi protejează pe cei care au devalizat România în ultimii 25 de ani. Printr-o decizie a Curții Constituționale confiscarea extinsă a averii dată prin sentință nu se poate face decât asupra bunurilor dobândite după 17 aprilie 2012. 

Protejați de o lege permisivă, corupții huzuresc pe plaiurile mioritice. Deși dosarele de corupție curg în valuri, averile acestora nu pot fi confiscate de instituțiile statului. Parlamentarii români au depus eforturi considerabile pentru promovarea unor legi care să îi scape de pușcărie cum ar fi legea amnistiei și grațieri, acțiune care a intrat în istorie ca ‘Marțea Neagră’, dar și prin tentative de modificare a codului penal care le-ar fi asigurat dreptul de a fura fără a mai fi trași la răspundere.

udrea

Uniunea Europeană cere o confiscare extinsă a averii celor care au fost condamnați pentru corupție, însă țara noastră mai are puțin de așteptat. Recent am avut parte de o acțiune halucinantă a Guvernului României care a secretizat dosarul de recuperare a prejudiciului din dosarul ICA, unde Dan Voiculescu a păgubit statul român cu 60 de milioane de euro. 

Instituțiile statului au descoperit în dosarele de corupție din ultimii doi ani prejudicii de circa un miliard de euro, bani care ar trebui să reintre în Bugetul Statului. Din păcate recuperarea acetor bani întâmpină probleme din cauza legislației inadecvate.

ANAF-ul premierului Ponta nu dorește să recupereze bunurile puse sub sechestru de procurorii anticorupție. ”Suma care ar trebui să fie confiscată de ANAF în urma hotărârilor definitive pronunțate în dosarele instrumentate de DNA se ridică la 310 milioane de euro, însă în ultimele opt luni nu s-a făcut nimic pentru recuperarea acestor bani”, a declarat șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

coruptie

România ar trebui să implementeze o strategie pentru confiscarea averilor, asumată de Guvernul României, Parlamentul şi sistemul judiciar, prin parchet, instanţa supremă şi Consiliul Superior al Magistraturii.

Practic legislația actuală permite infractorilor să scape de confiscarea averii produse din activități ilicite. Procurorii pot recupera paguba produsă într-un dosar de infractori, dar nu pot confisca averea produsă din activități infracționale chiar și în cazul în care infractorii nu pot dovedi proveniența bunurilor și a banilor. 

‘Rata de recuperare înregistrată de autoritatea competentă la executarea hotărârilor judecătoreşti este estimată la numai 5-15% din activele care fac obiectul unei hotărâri judecătoreşti, ceea ce face ca  sancţiunile aplicate să aibă caracter mai descurajator, iar victima (care este adesea statul, în cazurile de corupţie) să nu îşi recupereze pierderea suferită’, spun procurorii DNA.

La nivel public cetățenii români spun în proporție de 99% că și-ar dori confiscarea averilor corupților.

Lupta pentru confiscarea averilor marilor corupți trebuie dusă la nivel legislativ, mediatic, dar și prin implementarea de programe anticorupție pentru educarea cetățenilor și încurajarea acestora să denunțe actele și infracțiunile de acest tip.

Related Articles

36 Comments

 1. Înaite de toate confiscarea averilor apoi pedepsele
  cu lipsirea de libertate!!! Subscriu , ba chiar cer DNA-ului deschiderea unui cont care aș vrea să se intituleze-LIBERTATEA-în care să fie colectați toți banii care nu pot fi justificați prin muncă onestă,afaceri corecte,banii proveniti prin frauda, mită,etc-contul sa fie în numele președinției și să poată fi accesat numai peste 2-3ani cu clauze stricte!

 2. Trebuie facute confiscari masive de tot felul bunuri mobile si imobile financiare si reinvestit in aceasta tara care este vai de mama ei mai ales in mediul rural, si corupti toti sa fie condamnati cu ani grei pentru ca altfel prin diferite caii isi vor lua totul inapoi fiind in libertate distrugerea ecestei maladii numita coruptie trebuie sa fie inchisa cu lanturi si lacate solide altfel se vor transforma in iluziii.N u se poate sa furi 1 mileuro sau 10 sau 100 milioane euro si sa faci puscarie 3-5 ani cit face un gainar care a furat o caruta de lemne din padure este inesplicabil aceasta gindire a justitiei romane pentru reedunarea acestor corupti si pentru sanatatea poporului Roman acesti oameni trebuie sa stea cel putin cite 20 de ani la inchisoare si asa este foarte putin pentru motivatiile care le au.

  1. Contul sa fie in numele poporului Roman si sa fie accesat doar cu acordul poporului peresedentia este tranzitabila ori poporul este starornic si credca poate lua decizii mult mai bine …..

   1. zau, si cine mai exact sa aiba acces la ei? e o ineptie ce spui tu acolo. nu poti sa dai acces la cont la 19 mil de romani. gandesti inainte sa scrii?

 3. Pentru ca ONG-urle, care au ca obiect, apararea drepturilor omului, nu srang semnaturi de la cetateni, pentru organizarea unui referendum, prin care sa fie conultat electoratul, cu privire la confiscarea tuturor averilor, pentru care la dobandirea lor, nu s-au platit impozitele legale, cu inclusiv majorarile legale, say veniturile nu pot fi justificate ! Actualul Parlament nu va aproba niciodata o astfel de lege !Pentru ca ONG-urle, care au ca obiect, apararea drepturilor omului, nu srang semnaturi de la cetateni, pentru organizarea unui referendum, prin care sa fie conultat electoratul, cu privire la confiscarea tuturor averilor, pentru care la dobandirea lor, nu s-au platit impozitele legale, cu inclusiv majorarile legale, sau veniturile nu pot fi justificate ! Actualul Parlament nu va aproba niciodata o astfel de lege !

 4. Domnule Alexandru Militian Matei , intr-o tara guvernata de legi corecte , statul trebuie sa demonstreze ca dumneata ai facut o infractiune si nu sa dovedesti dumneata ca nu ai facut , asa se proceda inainte de 89 . Nu ma mai mira nimic insa si ma astept la o intoarcere la practicile de dinainte de 89 , obsev deja ca oamenii sunt saltati pe denunturi , exact ca pe vremea lui Ceausescu , si in general ca in orice sistem totalitarist , vrei sa scap de unu , nimic mai simplu , faci un denunt.

 5. cum am mai scris si pa alte site-uri,parlamentarii din 1990 pina azi ar trebuii arestati si dupa aceea sa dovedeasca ei ca sunt nevinovati.La ei trebuie pornit cu prezumtia de vinovatie! Si trebuie calculat:salariul lunar x cate luni a fost parlamentar=o anumita suma.Pentri fiecare 100.000 euro ce depaseste aceasta suma=1 an inchisoare si confiscarea averilor.TOTALA!

 6. Inceputul Curatenii,este un pas bun,insa trebuie facuta curatenie general,deratizare(confiscare)si daca se va lua in calcul macar anul 1995-2014,in toate sectoarele,orasele tarii,munca va fi grea,volumul imens,dar v-om scapa si v-om avea o tara curata,deparazitata.Curaj si spor la munca tuturor celor implicati:tot poporul cu mic cu mare.La final plata se face in functie de loc,marfa adunata si spatiu depozit(penetenciare)

 7. Confiscarea averilor ilicite nici macar nu ar trebui sa faca obiectul vreunei petitii populare.Daca legea ar fi respectata ,legea 18 a lui Ceausescu mai este inca in vigoare cred,iar daca nu mai este sunt convins ca exista lege impotriva averilor ilicite care prevede confiscarea lor.Problema este dovedirea averilor ilicite.Acolo unde exista fapte dovedite de coruptie nici nu ar mai trebui alta dovada.Si ma exista in drept si o „actiune pauliana” cand bunurile instrainate in mod evident pentru a eluda confiscarea lor,sunt readuse in proprietatea initiala si executate silit sau confiscate.

 8. Confiscarea averilor trebuie facuta cat mai repede. Persoanele care au contribuit la distrugerea fabricilor si intreprinderilor sa li se confisce toata averea si sa fie inchisi pe viata!

 9. Din moment ce parlamentul roman aproba 80la suta din legile emise de Comisia Europeana si Ronania este condusa din Bruxelles cu UE dictarura bancilor si multinationalelor, cu art. 148 introdus in Constitutie legile din Comisia Europeana,trec peste cele nationale, din 2003 de la aderarea Romaniei in UE -Nato .Comisia Europeana cu presedintele Juncker care a fost prim ministru Luxemburgului pentru 20 de ani si unde 300 multinationale aveau paradisul fiscal. El are o comisie de bancheri,lobbysti…Aceasta Comisie a atentionat clasa politica romaneasca ? BCE emite fluvii de bule financiare fara acoperire, iar statele sunt indatorate fictiv in timp ce le sunt furate resursele.

 10. Chiar daca 99% din poporul roman spune DA confiscarii averilor conteaza.? Pina cand nu v-a fi o noua revolutie nu se v- intampla absolut nimic

 11. dragilor eu as propune altceva spre exemplu becali condamnat ptr un prejudiciu de 1 milion euro judecatrii ii dau sentinta 5 ani .nu eu as face urmatoarea becali ai 2 variante ori platesti 5 milioane si stai liber ori faci 5 ani si iti dai milionul inapoi.sa zicem ca plateste banii intra la bugetul statului cu acesti bani se pot construi drumuri scoli spitale se pot dezvolta anumite mici proiecte ….. si uite asa va face statul bani iar la puscarie daca se duce nu la stat degeaba ci sa munceasca cu adevarat cum muncesc detinutii in america

 12. Legea 18 a lui Ceausescu sa fie reactivata. Nu ma interesaza cata puscarie pot face marii corupti. Dupa inchisoare si confiscarea averii, sa urmeza sub control judiciar, munca pentru intretinerea individului si a familiei sale, in cadrul mediu roman. Toata averea confiscata sa fie introdusa in buget pentru…….

 13. Mai oameni naivi cine sa o faca, spuneti voi? Cei alesi de popor au ajuns schelete in dulap, justitia? cei din afara? Hai sa vedem!

 14. Proiectul de lege de mai jos asteapta sa fie promovat din 2012 . Din pacate , pana acum nu s-a gasit sprijinul necesar in sfera puterii pentru a fi promovat . Macar dvs . , comentatorii care impartasiti aceasta idee , ajutati la promovarea lui prin distribuirea la cat mai multi prieteni astfel incat sa putem crea un curent de opinie favorabil macar in randul societatii civile . http://www.pasro.ro/initiative-legislative/proiect-de-lege-privind-controlul-provenientei-unor-bunuri-ale-persoanelor-fizice-care-nu-au-fost-dobindite-in-mod-licit.html

 15. De unde au avut ei banii pe care iau furat, nu sunt oare din banii cetățenilor si oare nu tot noi ii pkatim ca sa ce? Sa na mai fure oare toti sunt prostu? Asa cred eii oare nu ne dam seama, nu vrem săi arestați vrem confiscarea averilor ilicite si sa rămână jumate de parlamentari, si inca cva oare e corect ca tot cei bogati sa nu isi plateasca taxele si îndatoririle la stat, nu le este rusine sa li se dea si lor salariul minim pe economie atunci cati ar mai rămâne in parlament.

 16. Să presupunem ca-i aresteză pe toţi corupţii României şi că le vor confisca averile … Ce garantie vom avea ca banii publici nu vor fi furati in continuare, de altii, mai putin impertinenti si mai precauti, care vor invata lectia si vor disparea dupa ce si-au umplut conturile, saracind tara ?
  Este foarte bine că serviciile şi DNA-ul îsi fac treaba şi sunt puternice, dar nu e suficient. Pentru o Românie puternică, trebuie să fim şi noi puternici şi uniţi
  În acest sens, propun să ne unim în acest grup (https://www.facebook.com/groups/346693548859392/?pnref=lhc ), toţi cei care ne dorim crearea unui partid în scopul înlocuirii actualei clase politice cu politicieni necorupti, dispusi sa dea testul cu poligraful la intrarea în partid, iar în cazul în care vom ajunge la putere, testarea să se facă la inceputul mandatului, la sfarsitul acestuia, precum şi oricând există o presupunere de încalcare a legii.
  Ce este mai usor: sa te chinui sa combati coruptia sau sa o previi, prin testul poligraf?

 17. primul pas , urgent : modificarea – schimbarea constitutiei !!! Legile au fost facute pt.hoti , au fost facute cu cap , ca sa poate fura si totodata sa nu poate fi trasi la raspundere!!! Primul lucru care l.a facut Iliescu si Petre Roman : „eliminarea legii 118 – ilicitul , si scoaterea pedepsei cu condamnarea la moarte ” !!! De ce ??? Ca sa nu aiba aceeasi soarta ca sotii Ceausescu ??? ….totul a fost bine gandit , in noua constitutie !!!

 18. ai vazut hot sa isi confiste averea?singura solutie este o noua revolutie,in rest doar vorbe,pareri-unde suntem ,,dottore”,etc-asadar sa trecem la fapte.

 19. prin intrarea in UE. s-a permis rominilor sa plece in EUROPA la munca asa ca,toti muncitorii din fabricile ce incepeau sa se inchida s-au dus ,au scapat de cei ce se puteau revolta,intelectualii ramasi sint slabi ,bugetarii se tem pentru pirderea postului,singurii oponenti liberi ramin pensionarii dar astia sint bolnavi,flaminzi si neputinciosi in fata hienelor;TOTUL A FOST GINDIT DE TRUPA LUI ILIESCUCU NU NE VINDEM TARA CA S-O FURAM NOI acum hienele sint la putere fac ce vor , cind se va termina de furat se vor devora intre ei;poporul e prins in capcana si vom muri incet ;pina atunciascultam la tv. elucrubatiile unor timpiti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button