ActualitateRepublica MoldovaȘtirile zilei

Dodon pentru presa rusă: Renunțarea la tratatul de Asociere cu UE, alegeri anticipate și intrarea în Uniunea Vamală

Președintele nou-ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, va insista pe organizarea alegerilor anticipate în 2017. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unui interviu pentru postul rus de televiziune Rossia 24.

„Am mai spus anterior și rămânem pe poziția, că alegerile prezidențiale nu sunt altceva decât o etapă intermediară spre victoria totală a forțelor pro-moldovenești. Trebuie să folosim toate normele și instrumentele constituționale, pentru a organiza alegeri parlamentare anticipate în anul viitor”, a spus Dodon.

Potrivit lui Dodon, majoritatea parlamentară a fost creată prin luare de mită și șantaj, „prin urmare președintele ales în mod direct de că tre popor, are mai multe drepturi morale să ceară reforme și schimbări”.

„În cazul în care majoritatea parlamentară nu va fi de acord cu opinia președintelui, atunci președintele poate organiza un referendum pentru schimbarea constituției, pentru a cere mai multe atribuții, sau chiar a dizolva Parlamentul”, a mai spus Dodon.

Într-un interviu pentru ziarul Izestia Igor Dodon, ales recent în funcția de președinte al R. Moldova, reiterează faptul că optează pentru integrarea în Uniunea Euroasiatică.

„Poziția mea nu s-a schimbat. În calitate de lider al PSRM eu pledez deschis pentru integrarea în Uniunea Euroasiatică. Președintele nu are atribuții care să-i permită anularea Acordului de Asociere cu UE. Totuși, noi putem organiza un referendum pentru a vedea care este opinia cetățenilor la acest subiect. Astfel, la această etapă noi vom păstra parteneriatul cu Uniunea Europepană, dar eu sper ca în perspectivă noi vom începe apropierea de Uniunea Euroasiatică.

În R. Moldova peste 65% din populație consideră Federația Rusă un stat partener, iar 55% sunt gata să voteze pentru integrarea în Uniunea Euroasiatică, dacă va fi organizat un astfel de referendum. Integrarea cu UE este susținută de două ori mai puține persoane în comparație cu datele care erau cu șapte ani în urmă. Astfel, la prima etapă eu aș vrea să soluționez problema cu partea economică a Acordului” a declarat Igor Dodon pentru ziarul Izvestia.

Related Articles

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button