Actualitate

Regimul Ciolacu. Importăm 70% din carnea de porc. Înțelegeri ascunse cu producătorii străini

O lovitură devastatoare pentru crescătorii de porci! Nicio vânzare de animale sau produse din carne de porc nu va mai fi permisă, potrivit unei decizii recente a Guvernului condus de Ciolacu.

Această măsură vine în contextul în care 70% din carnea de porc vândută în magazine provine din import.

Guvernul, prin Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, a impus această interdicție, chiar și în cazul în care fermierii respectă standardele de biosecuritate.

Astfel, gospodăriile populației nu vor mai putea comercializa porcii crescuți în curte, iar exploatațiile nonprofesionale de subzistență vor fi total interzise să vândă carne de porc.

Această decizie a Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) vine la pachet cu o serie de reguli și interdicții pentru crescătorii de porci care dețin animale în scopul consumului propriu.

Acești fermieri nu vor mai avea voie să vândă porcii și vor fi obligați să declare animalele la primărie, în Registrul Agricol.

Deși ordinul ANSVSA a fost publicat în dezbatere publică, încă nu este în vigoare și trebuie să fie oficial publicat în Monitorul Oficial pentru a fi aplicat în gospodării.

Printre regulile impuse de ANSVSA se numără și construirea de adăposturi împrejmuite pentru porcine, astfel încât să se evite contactul cu alte animale.

De asemenea, crescătorii trebuie să asigure condiții optime de igienă și să limiteze accesul vizitatorilor în spațiile în care se află porcinele.

De menționat că persoanele care au avut contact cu mediul silvic sau cu alte porci domestice nu vor avea voie să intre în zonele cu porcine pentru cel puțin 48 de ore.

Totodată, sunt impuse reguli stricte privind hrănirea porcinelor și administrarea resturilor menajere care conțin carne sau produse din carne de porc.Această decizie a Guvernului vine într-un moment în care crescătorii de porci se confruntă deja cu dificultăți economice, iar interdicția de a vinde animalele sau produsele din carne de porc le va afecta și mai mult veniturile. În plus, există și îngrijorări cu privire la dependența României de importurile de carne de porc, în condițiile în care o proporție semnificativă este deja importată.

Toate aceste măsuri pun în dificultate fermierii și ridică întrebări cu privire la viitorul creșterii porcinelor în România.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button