Economie

Românii cu credite în franci au boicotat întâlnirea BNR – FMI

Românii cu credite în franci elvețieni au protestat, marți, în fața sediului Băncii Naționale a României. În cursul zilei de marți reprezentanții BNR au discutat cu oficialii FMI problema creditelor în franci elvețieni.

Oficialii FMI se opun aprobării Legii falimentului personal și cer autorităților române găsirea unei alte soluții pentru românii cu datorii la bănci.  Discuțiile au loc la sediul BNR și se estimează că vor dura circa 4 ore. 

Câteva zeci de români cu credite în franci au venit în fața sediului Băncii Naționale pentru a protesta, dar în același timp afirmă că nu sunt de acord cu atitudinea Fondului Monetar Internațional. Oamenii spun că BNR apără băncile care au impus clauze abuzive și le protejează cu o legislație similară ‘cămătăriei’. 

IMG_0091

IMG_0100

IMG_0092

Reprezentanții grupului cu credite în CHF propun o serie de acțiuni și manifestații pentru perioada următoare:

•    Strângerea de semnături pentru o petiţie în format fizic.
•    Miting în data de 7-8 februarie, unde necesarul de protestatari este de 10.000 de oameni. La ultimul miting participând aproximativ 3.000 de clienţi nemulţumiţi
•    Pichetări zilnice în faţa sediului BNR. Marti, 27 ianuarie – orele 14.00 – 16.30 (100 de oameni). In perioada 28 ianuarie – 4 februarie (cu exceptia zilelor de Sambata si Duminica) – orele 18.00-20.00.
•    Redactarea unei scrisori deschise Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, în care va fi solicitată lista penalităţilor aplicate băncilor în perioada în care s-a continuat promovarea agresivă a creditelor în CHF, în ciuda avertismentelor primite din partea BNR.
•    Boicot prin plata întârziată a ratelor, până la 89 de zile, adică pragul executării silite.
•    Cerere de copii ale documentului contractului de la bancă pentru a îngreuna activitatea  funcţionarilor.
•    Boicot prin schimb valutar. Activitatea la ghişee va fi blocată în cazul în care valuta va fi schimbată în bancnote şi monede mici.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button