Un român bea 80 de litri de bere pe an, de preferință la PET
După doi ani de scădere a pieţei, berarii au încheiat 2015 pe plus. ”Contextul favorabil creat la nivelul întregii ţări anul trecut, printr-o evoluţie pozitivă a indicatorilor economici ai României, şi-a pus indiscutabil amprenta asupra vieţii de zi cu zi a românilor, implicit asupra deciziilor lor de consum. Astfel, mai mulţi români au ales să savureze o bere în momentele plăcute petrecute alături de cei dragi”, potrivit preşedintelui Asociaţiei Berarii României, Igor Tikhonov.
Aproximativ 97% din berea consumată de români este produsă local, iar mai bine de 70% din materiile prime agricole folosite pentru producerea berii provin chiar din România.
Astfel, sectorul berii generează valoare adăugată în economia României prin nivelul ridicat de investiţii, numărul mare de locuri de muncă create direct şi indirect, peste 84.900 de job-uri, şi în ramurile conexe şi prin contribuţiile importante la bugetul de stat.
Cea mai multă bere consumată a fost ambalată în PET – 52,5% din piaţă, urmată de sticlă (28,2%), cutie (15,8%) şi halbă (3,5%).
Investiţiile membrilor Asociaţiei au fost aproape constante de-a lungul timpului, în 2015 acestea ridicându-se la 55,5 milioane de euro. În total, investiţiile cumulate până în present, realizate de membrii Asociaţiei, au atins 1,3 miliarde de euro.
Şi numărul de angajaţi ai companiilor producătoare de bere membre ale Asociaţiei a rămas la un nivel aproximativ constant faţă de anul anterior, în 2015 atingând 3.700.
Importurile au scăzut, anul trecut, cu 0,1 milioane hectolitril faţă de 2014, atingând 0,35 milioane hectolitri, astfel menţinându-se la nivelul de sub 3% din piaţă.
În ceea ce priveşte exporturile, acestea au înregistrat o uşoară creştere, de 0,2 milioane hectolitri faţă de anul anterior, atingând 0,5 milioane hectolitri.
Asociaţia reuneşte cinci mari producători (Bergenbier, Heineken, Martens, Ursus şi United Romanian Breweries Bereprod) şi o mini-berărie (Clinica de bere), furnizând peste 80% din cantitatea de bere consumată în România. Din Asociaţie fac parte şi reprezentanţi ai producătorilor de materii prime.
Cele şase companii membre ale Asociaţiei asigură aproximativ 3.700 de locuri de muncă în cadrul celor 12 fabrici de bere, dintre care două microberării. Unităţile de producţie ale membrilor Asociaţiei sunt situate în Ploieşti, Constanţa, Craiova, Miercurea Ciuc, Târgu-Mureş, Pan¬telimon, Timişoara, Buzău, Braşov şi Galaţi, iar cele două microberării sunt situate în Cluj-Napoca şi Timişoara.